Page 58 - Dârülmülk Konya Dergisi 2023 1. Sayı
P. 58

Kış için saklanan ipe dizilen hevenk yapılmış
                               kış armudu, kış karpuzu divlektir.

                               Haberli gelen misafir için buğday, nohut
                               pişirilir, kenevir ve cevizle ikram edilirdi.
                               Ayrıca kenevir helvası da yapılır.
                               Hep birlikte yapılan biz çocukların heyecanla
                               ve sabırsızlıkla yemeği beklediği şey ise
                               pişmaniye çekmek olmuştur.

                               Mevsimlere göre bu oturmalar farklılık
                               gösterirdi. Yazın sebzeler kurutulur; ramazana
                               hazırlık için şehriye dökme, erişte kesme ve
                               yufkalar imece usûlü yapılır. Her gün başka
                               bir evde toplanarak sırayla yapılan bu zor işler
                               kolaylaşırdı.
                               Günlük yaşam içinde en önemli besin
                               ekmekti. Fırından hazır çarşı ekmeği alınsa
                               da. Tandırda yapılan ekmeğin tadı ve bereketi
                               başka idi. Hemen hemen her evin tandırı
                               vardı.  Tandır ekmeği ve gevreği yapılırken ekşi
                               maya kullanılır. Ekşi maya evde üretilir, maya
                               çömleği içinde saklanır. Her seferinde maya
                               tazelenerek maya çömleğine konur. Tandırda
                               ekmek yaparken bazen ekmek tandırın içine
                               düşer, düşen ekmekler tandırda ekmek pişmesi
                               bitince, tandırın alt kısmında küllerin çevresine
                               dizilerek pişirilir. Buna düşme denir. Küle
                               bulanmış kokulu, kuru ama çok lezzetlidir.
                               Biz çocuklar sokakta oynarken tandır ekmeği
                               yapan komşumuz bu düşmelerden bize verirdi.
                               Onun tadını ve kokusunu unutamam. Bir daha
                               o tadı bulamadım. Tandırın kokusu mahalleye
                               yayılmaya başladı mı heyecanla düşmelerini
                               beklerdik. Tandır ekmeğinin arkasından tandır
                               böreği ve gevreği yapılır. Ekmek yapıldığı gün
                               tandır çorbası mutlaka yapılırdı. Yeşil mercimek,
                               (geceden ıslatılmış) nohut, fasulye, kıyma,
                               sadeyağ, soğan, salça ve tuz konur içine et suyu
                               da eklenerek hepsi birden toprak çömleğe

                                                                                           İ. Keribar





                                                                          56
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63