Page 58 - Dârülmülk Konya Dergisi 2023 1. Sayı
P. 58
Kış için saklanan ipe dizilen hevenk yapılmış
kış armudu, kış karpuzu divlektir.
Haberli gelen misafir için buğday, nohut
pişirilir, kenevir ve cevizle ikram edilirdi.
Ayrıca kenevir helvası da yapılır.
Hep birlikte yapılan biz çocukların heyecanla
ve sabırsızlıkla yemeği beklediği şey ise
pişmaniye çekmek olmuştur.
Mevsimlere göre bu oturmalar farklılık
gösterirdi. Yazın sebzeler kurutulur; ramazana
hazırlık için şehriye dökme, erişte kesme ve
yufkalar imece usûlü yapılır. Her gün başka
bir evde toplanarak sırayla yapılan bu zor işler
kolaylaşırdı.
Günlük yaşam içinde en önemli besin
ekmekti. Fırından hazır çarşı ekmeği alınsa
da. Tandırda yapılan ekmeğin tadı ve bereketi
başka idi. Hemen hemen her evin tandırı
vardı. Tandır ekmeği ve gevreği yapılırken ekşi
maya kullanılır. Ekşi maya evde üretilir, maya
çömleği içinde saklanır. Her seferinde maya
tazelenerek maya çömleğine konur. Tandırda
ekmek yaparken bazen ekmek tandırın içine
düşer, düşen ekmekler tandırda ekmek pişmesi
bitince, tandırın alt kısmında küllerin çevresine
dizilerek pişirilir. Buna düşme denir. Küle
bulanmış kokulu, kuru ama çok lezzetlidir.
Biz çocuklar sokakta oynarken tandır ekmeği
yapan komşumuz bu düşmelerden bize verirdi.
Onun tadını ve kokusunu unutamam. Bir daha
o tadı bulamadım. Tandırın kokusu mahalleye
yayılmaya başladı mı heyecanla düşmelerini
beklerdik. Tandır ekmeğinin arkasından tandır
böreği ve gevreği yapılır. Ekmek yapıldığı gün
tandır çorbası mutlaka yapılırdı. Yeşil mercimek,
(geceden ıslatılmış) nohut, fasulye, kıyma,
sadeyağ, soğan, salça ve tuz konur içine et suyu
da eklenerek hepsi birden toprak çömleğe
İ. Keribar
56