Page 61 - Dârülmülk Konya Dergisi 2023 1. Sayı
P. 61

Allah’ım ver bolca yağmur” manisini söyleyerek   Pekmez kaynama esnasında delikli kepçelerle
             ev ev dolaşır bulgur, salça ve yağ toplarlar.   pekmez savrulur, savrulan pekmez köpüğü
             Toplanan bu malzemeler mahallenin büyükleri  mis gibi kokar bu koku bütün mahalleyi
             Kadılar Sokağı’nın çıkmaz sokağında kurulan   kaplar, köpükler bir kaba konar konu komşuya
             kazanda bulgur pilavı pişirilir komşularla   dağıtılır, köpüğü yerken kaşık kullanılmaz
             birlikte pilav yenir ve ardından da yağmur   kaşık yerine dut ve ayva yaprağı kullanılır ki
             duası yapılırdı. Çocukların bayramı olurdu o   bu çok zevklidir.
             pilavın lezzeti unutulmaz.                   Biz çocuklar elimizde dut, ayva yaprağı köpük

                                                          yemeyi bekleriz. Pekmez kaynarken bahçeden
             Pekmez köpüğü                                kazıp çıkarılan patatesler, ayvalar pekmez
                                                          ocağından alınan küllenmiş ateşe gömülür.
             Sonbaharda üzüm bağları bozulur üzümler      Pekmez kaynatma süresi içinde bir taraftan
             at arabalarında sepetlerle evlere gelir bağ   pişirilen patatesler, ayvalar yenilir sohbet edilir.
             bozumunda kışa dayanıklı olan üzümler
             hevenk yapılır izbeye asılır. Geri kalan     Pekmez köpüğü yemenin tadı ve zevki
             üzümler pekmez yapmak için kullanılır.       başkadır. Pekmez köpüğü yemek için bir
                                                          dahaki sonbaharı özlemle bekleriz.







                                                        59
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66