Page 61 - Dârülmülk Konya Dergisi 2023 1. Sayı
P. 61
Allah’ım ver bolca yağmur” manisini söyleyerek Pekmez kaynama esnasında delikli kepçelerle
ev ev dolaşır bulgur, salça ve yağ toplarlar. pekmez savrulur, savrulan pekmez köpüğü
Toplanan bu malzemeler mahallenin büyükleri mis gibi kokar bu koku bütün mahalleyi
Kadılar Sokağı’nın çıkmaz sokağında kurulan kaplar, köpükler bir kaba konar konu komşuya
kazanda bulgur pilavı pişirilir komşularla dağıtılır, köpüğü yerken kaşık kullanılmaz
birlikte pilav yenir ve ardından da yağmur kaşık yerine dut ve ayva yaprağı kullanılır ki
duası yapılırdı. Çocukların bayramı olurdu o bu çok zevklidir.
pilavın lezzeti unutulmaz. Biz çocuklar elimizde dut, ayva yaprağı köpük
yemeyi bekleriz. Pekmez kaynarken bahçeden
Pekmez köpüğü kazıp çıkarılan patatesler, ayvalar pekmez
ocağından alınan küllenmiş ateşe gömülür.
Sonbaharda üzüm bağları bozulur üzümler Pekmez kaynatma süresi içinde bir taraftan
at arabalarında sepetlerle evlere gelir bağ pişirilen patatesler, ayvalar yenilir sohbet edilir.
bozumunda kışa dayanıklı olan üzümler
hevenk yapılır izbeye asılır. Geri kalan Pekmez köpüğü yemenin tadı ve zevki
üzümler pekmez yapmak için kullanılır. başkadır. Pekmez köpüğü yemek için bir
dahaki sonbaharı özlemle bekleriz.
59