Page 59 - Dârülmülk Konya Dergisi 2023 1. Sayı
P. 59

doldurulur. Çömleğin ağzı hamurla kapanır,   ovularak, çitilenerek veya tokuçla yıkanırdı.
             ekmek pişen tandırın küllenmiş ateşine indirilir  Beyaz çamaşırlar soda ve sabunla mutlaka
             akşam dinlendirilen çömlek sabah açılır.     kaynatılır, kaynatıldıktan sonra Öküzbaş
                                                          marka çivit ile civitlenirdi. Çivit beyaz
             Evin yiyecek ihtiyaçlarını çoğunlukla
             erkekler yapardı. Sabah erkenden Kadınlar    çamaşırlara çok uçuk bir mavi renk verirdi.
             Pazarı’na gidilir. Yapılacak yemek için önce
             sebzeler sonra o yemek için et alınır. Alınan   Loğusa
             malzemeler alan var alamayan var düşüncesi
             ile üstü kapalı hasır sepetlerde taşınırdı,   Acılar, mutluluklar mahallede paylaşılarak
             bu yemekler kalaylı bakır kaplarda ocakta    yaşanır. Bir ölüm olunca evlerde radyo
             maltız veya mangalda daha sonra pompalı gaz   açılmaz, biz çocuklar sokakta bağırarak
             ocaklarında pişirilirdi. Kavurma, kelle paça   gülerek oyun oynamayız. Mahallede bir
             gibi kokulu tütsülü yemekler fazla ısı isteyen   sessizlik gidene ve aileye saygı mahallede
             yemekler maltızda kök kömürü kullanılarak    sırayla herkes cenaze evine yemek yapar
             yapılırdı. Kışın sobada odun yakılır yakılan   götürür. Yemek yapan sofrayı kurar birlikte
             meşe odunun tamamen yanmamış kömürü          yemek yenir sofrayı toplar bulaşıkları yıkar.
             ateş küreğiyle alınır kömür söndürme kovasına  Mutlu günlerin en önemlilerinden biri de
             konur ve ağzı kapatılır. Yemeklerin kimi     doğumdur. Gene komşular sırayla çorba ve
             az ateşte kimi harlı ateşte pişirilir. Yemek   palüze yapar loğusaya götürür.
             yaparken kullanılan tencerelerin ve tavaların
             bakır kapların isli kalmaması için altları
             toprakla sıvanırdı. Tencerelerin içleri bulaşık   Haberleşme
             toprağıyla ovulurdu.                         Akrabalar ve aile dostları arasındaki
             Bulaşık toprağını köyünden eşeğinin üstüne   haberleşme biz çocuklara düşen bir görevdi.
             koyduğu heybesini ak toprakla doldurup       Halam Tekke Mahallesi’nde oturuyordu.
             şehre gelen ihtiyar dededen alırdık. İhtiyar   Halama gidecek veya bize davet edilecekse
             dede “Bulaşık toprağı” diye bağırır sokak    ben haber vermeye gönüllü olurdum. Annemin
             sokak dolaşarak satar ihtiyacı olan alırdı.   bir şartı vardı hiç oyalanmadan çabuk haber
             Aynı zamanda çamaşır kili ve saç için baş    verip dönmemi isterdi.
             kili de satardı. Hamamda yıkanıp çıkmadan    Kadılar Sokağı’nda Tekke Mahallesi’ne
             önce hamam taşında 2-3 kaşık baş kili ezilir   giderken önce Matbaacılardan sonra halden
             sulandırılır, bu su saça dökülür. Killi su ile   geçer halden sonrada Kalaycılar Şekercilerden
             yıkanan saç yumuşar ve parlaklık kazanır.    geçip Cıvıl Camii’nin yanından halamın evine
                                                          ulaşırdım. Yolda giderken bu dükkânların
                                                          önünde mutlaka durur seyrederdim.
             Çamaşır
                                                          Kalaycının kumla bakır kapları ovması körükle
             Günlük ev işlerinin içinde çamaşır başlı başına   kömürü ateşlemesi kapların kalayla parlaması.
             büyük işlerdendi. Bahçeye kurulan kazanlarda   Şekercinin rengârenk macunu şeker makası ile
             su ısıtılır çamaşırlar leğenlerde sabunla elle   kesmesini. İplere dizilmiş renkli ip şekerlerini








                                                        57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64